Recept Sarok: Fűszeres-szilvás torta

Szeptember első napja igazi őszi időjárással köszöntött minket. Esős, hűvös, borongós. Ilyenkor jól esik befészkelni magunkat egy meleg takaróba, egy bögre teával és esetleg valami őszi finomsággal. Most egy igazán egyszerű fűszeres-szilvatorta receptet hoztam Nektek, amit akár egy hétköznap délután is össze tudtok dobni. Ha kíváncsiak vagytok rá, olvassátok el a teljes bejegyzést.

Nagyon szeretem ennek a tortának a tésztáját, mert finom omlós, vaníliás és mindenféle gyümölcshöz jól illik. Tavasszal készítettem rebarbarával, nyáron pedig meggyel. Ehhez a változathoz került bele néhány őszies fűszer is, amitől igazán az évszakhoz illő lett.

Hozzávalók: 

A tésztához: 

  • 3 tojás
  • 1/2 bögre kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5dkg olvasztott vaj (laktózmenteset használtam)
  • 2-3 evőkanál tej (én mandulatejet használtam) 
  • 1 és fél bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • csipet szerencsendió
A szilvához: 
  • 10-15db szilva kimagozva, falatnyi darabokra vágva
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál fahéj

 
Elkészítés: 

  • Kivajazunk és kilisztezünk egy átlagos méretű tortaformát. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 
  • A kimagozott, feldarabolt szilvához adjuk a cukrot, a fahéjat és a lisztet, elkeverjük és félretesszük. 
  • A tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet, ezekkel is összekeverjük.
  • A lisztet elvegyítjük a sütőporral, sóval és a fűszerekkel. 
  • A száraz hozzávalókat három részletben belekeverjük a nedves hozzávalókba. 
  • A tésztát beleöntjük a formába, majd a tetejére szórjuk a szilvát. 
  • Körülbelül fél óra alatt megsütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, ha már szép arany színe van a tésztának. 
  • Öt perc után lecsatoljuk a tortaforma szélét, majd langyosra hűtjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
 
A fűszeres tészta és a savanykás szilva nagyon jól illik egymáshoz. Tökéletes desszert egy vasárnapi ebéd után, vagy egy délutáni kávé-tea mellé.

 
Szilva helyett használhatunk őszibarackot, almát, vagy akár áfonyát is.

 
 Sima liszt helyett használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, sima cukor helyett pedig kókuszvirágcukrot, utóbbitól még ősziesebb, karamellásabb íze lesz.

 
Ha valami gyors és egyszerű őszies süteményre vágytok, akkor próbáljátok ki, szerintem nem fogtok csalódni benne. Azért is szeretem ezt a receptet, mert tényleg évszakonként variálható, hogy milyen gyümölccsel készítjük.

 
Van kedvenc őszies édességetek?

Megjegyzések