Van egy szuperül bevált csiga-tészta receptem, amiből a fahéjasat, a sütőtököset, a krémsajtos-áfonyásat és társait készítem. Ez egy igazi alaprecept, ami mindig garantáltan működik.
Ezt a receptet eredetileg egy sima kakaós csigával próbáltam ki, amikor megszületett az ötlet a fejemben és így is nagyon szuper, hiszen remekül tudjuk szabályozni az édességét, attól függően, hogy mennyi cukor kerül a kakaóporhoz. Viszont volt egy kis házi mogyorókrémem itthon és gondoltam egyszer élünk, én bizony bele fogom tölteni a csigába. Az eredmény pedig fantasztikusan mogyorós-csokis-ragacsos ízorgia lett. Utána még egyszer elkészítettem DM Bio mogyorókrémmel is és azzal is nagyon jól működött. De miért is forró csokis csiga? Hát mert olyan dolgok kerültek rá, amit egyébként a forró csokiba szoktunk tenni. Pillecukor, csokiszósz, stb. 😉
- 1 csomag szárított instant élesztő
- 1/4 bögre meleg víz (nem forrásban lévő, de a langyosnál melegebb)
- 3/4 bögre langyos tej
- 1/4 bögre olvasztott vaj
- 1/4 bögre kristálycukor
- 1 tojás
- 4 bögre fehér liszt
- csipet só
- 1 bögre mogyoróvaj, mikróban picit megolvasztva, hogy kenhető legyen
- 5dkg olvasztott vaj
- 5dkg kakaópor elkeverve ízlés szerinti kristálycukorral (2-3 evőkanált szoktam bele tenni)
- pillecukor krém
- mini pillecukor
- olvasztott étcsoki
- A szárított élesztőt egy kiskanál kristálycukorral egy tálba tesszük. Ráöntjük a meleg vizet és egyet kavarunk rajta, óvatosan majd kb. 5 percre magára hagyjuk, hogy felfusson. Akkor jó ha a teteje habos.
- Az olvasztott vajat, a tojást, a cukrot és a tejet kikeverjük. Adunk hozzá egy csipet sót, a liszt felét, majd az élesztős keveréket és dagasztógéppel, vagy kézzel elkezdjük bedagasztani, hozzáadva a liszt másik felét. Egy lágy, de nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk nagyjából 5 perc elteltével. Ha túlságosan ragad, adjunk hozzá még egy-két evőkanál lisztet és dagasszuk tovább.
- Tegyél egy kiolajozott tálba, fedjük be műanyagfóliával, majd tegyük egy meleg helyre 1-1,5 órára, hogy duplájára keljen.
- Ha megkelt, gazdagon lisztezett felületen nyújtsuk ki, nagyjából fél centi vastagra. Ha ez megvan, akkor kenjük meg az olvasztott mogyorókrémmel, vagy az olvasztott vajjal és szórjuk meg a kakaóporos keverékkel. Tekerjük fel, min egy rétest, majd szeleteljük fel kb. 2 centis darabokra. Én nem kést szoktam használni ehhez, hanem ízesítetlen fogselymet vagy egy sima fehér cérnát. Így mindig tökéletes alakú csigákat kapunk. A közepét picit nyomjuk be alulról, így szépen kiemelkedik majd sülés közben. Nekem nagyjából 16-18 db csiga szokott kijönni belőle. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt gáztepsire, egymástól 1,5-2 centire, majd fél órát pihentessük konyharuhával letakarva. Nagyjából 20-25 perc alatt sülnek meg. Ha szép arany színűek akkor ki lehet őket venni a sütőből.
- Ha másnap reggelre szánjuk őket, akkor a fél óra pihentetés helyett letakarva a hűtőbe menjenek, majd másnap, sütés előtt 1,5 órával vegyük ki őket és egy meleg helyen kelesszük újra.
- Tálaláskor kanalazzunk rá pillecukor krémet, csorgassunk rá olvasztott csokit és szórjuk meg mini pillecukorral.
Tippek:
- Pillecukor helyett használhatunk tejszínhabot.
- Mini pillecukor helyett szórhatunk rá Speculoos-keksz morzsát, azzal is nagyon finom.
- Olvasztott csoki helyett csorgathatunk rá karamellszószt is, vagy olvasztott fehér csokit. (Ebben az esetben mézeskalács-fűszer szórással tálaljátok, valami fantasztikus így.)
Egy bögre forró csoki vagy habos kakaó szinte kötelező mellé.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)